Categorieën
Geen categorie

Simultaantelling kleine dwergvleermuis Zuid-Holland


Na de vondst van een nieuwe kraamverblijfplaats van kleine dwergvleermuis (Pipistrellus pygmaeus) in Zuid-Holland, heeft de Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland op 7 juli 2022 een simultaantelling uitgevoerd bij beide bekende kraamverblijfplaatsen van de kleine dwergvleermuis.
In 2020 werd al een kraamverblijfplaats gevonden. Door uitvliegtellingen wordt de populatie sindsdien gemonitord. Op 7 juli 2020 werden maar liefst 786 uitvliegers geteld, Precies een jaar later vlogen er “slechts” 446 dieren uit. Op 21 juli 2021 werd een record gemeten, het aantal uitvliegers bedroeg 1.010.
20 Juni 2022 werd een nieuwe kraamverblijfplaats gevonden dankzij een melding van de bewoners, toen vlogen tenminste 201 dieren uit.
Goed, de resultaten:
881 kleine dwergvleermuizen.
Kraamgroep 1 (de oude): 407 uitvliegers, kraamgroep 2 (de nieuwe): 474 uitvliegers. Vlakbij de nieuwe kraamverblijfplaats vonden we nog een kraamkolonie met gewone dwergvleermuizen, bij deze groep zaten 3 kleine dwergvleermuizen.
Wordt vervolgd dus!

Hier een filmpje: https://youtu.be/sIF38hoxbpY